Om oss

GRÄDDAS FÖR HAND I VEDELDAD UGN. PUNKT.

Vårt bröd är fortsättningen på en god tradition. När vi bakar Skedvi Bröd för hand i vedeldade ugnar tar vi nämligen vid där våra föregångare slutade. Här i den gamla fabriken, som numera kallas Kulinariet, i Stora Skedvi lägger vi nya år till en redan mycket lång historia av att baka knäckebröd med hantverksmässiga metoder. I den lilla byn i hjärtat av Skedvibygden i Dalarna bakades under många decennier rikets kanske mest legendariska knäckebröd.

Av olika skäl lades tillverkningen ned 2013 och de gamla ugnarna revs av de gamla ägarna. Men den folkliga opinionen ville annat. Älskare av god mat fyllde oss med mod och inspiration, så vi köpte hela rasket, murade upp bakugnarna igen och nu står vi här, med nya ugnar, ett gammalt recept och ännu äldre tillverkningsmetoder. Ugnarna eldas heta med knastertorr ved, mjölet yr och bagarna svingar sina brödspadar.

Resultatet är ett tunt, lätt och knaprigt knäckebröd med sällsynt fyllighet och lätt rostade toner. Skedvi Bröd har smaker som bara finns i ett vedugnsbakat bröd och när du en gång har provat törs vi lova att du är förälskad.

LITE OM VÅR KAVLINGSMASKIN

Kavlingsmaskiner (eller uppslagsmaskiner som det heter på bagarspråk) för rågdeg är något som inte längre finns att tillgå i det här landet eftersom man i knäckebrödsbranschen alltid har skrotat allt som inte används för att eliminera risken för konkurrens… Galet tycker vi.
Så vi var inställda på att bygga en helt ny kavlingsmaskin från ingenting. Men, så dök det upp ett gammalt vidunder på Blocket. En uråldrig maskin som man bakat bullar med cirka 90 mil härifrån och som aldrig skulle kunna kavla en rågdeg eller göra platta, runda, prickiga kakor med. Men vad tusan, vi visade några bilder för ett par av de gamla bagarna och fick grönt ljus.
– Det måste gå att bygga om den, sa Joel.
Vi litar ju på Joel, så nu, ett halvår senare står den här och kavlar, naggar och stansar. Fantastiskt! Och att den är gammal och sliten är mest positivt, för det betyder att någon kan meka med den om den krånglar. Det är ju svårare med nya elektroniska och datastyrda otäckheter.

KNÄCKEBRÖDSHJÄLTAR

KNÄCKEBRÖDSHJÄLTARNA FINNS I HELA SVERIGE!

Knäckebrödshjältar, det är precis vad vi är. Vi som drog igång hela cirkusen, bagarna som har hantverket och kunskaperna i sina muskler och många fler med oss.

Under våren 2013 föddes tankarna på att återskapa vad som en gång funnits här. Ur fyra tomma händer och en gigantisk portion envishet i kombination med stor generositet och ett outsinligt engagemang från allmänheten skapades vad som finns här idag: Ett makalöst vackert knäckebrödsbageri där vi låter traditionen och hantverket fortsätta leva!

I ett tidigt skede genomförde vi ett så kallat Crowd Funding-projekt. Det innebär i korthet att man presenterar sin idé och hoppas att folk ska vara så pass intresserade av den så att de väljer att bidra med en liten summa pengar. För oss blev det till slut 733 personer som tillsammans donerade 600 000 kronor – vilket gjorde vår första milstolpe möjlig. Nämligen fyra nya vedeldade ugnar. Pengarna i sig är naturligtvis viktiga, men att vi också har 700 engagerade ambassadörer för vårt bröd är ovärderligt.

I takt med vår Crowd Funding dök det också upp ett antal företag som visade sig vara mycket välvilligt inställda till våra tokiga idéer, och utan dessa hade allt varit mycket svårare. Byggpartner i Dalarna AB har kostnadsfritt byggt både ett degrum och ett torkrum, och Karl Hedin AB har skänkt massor av byggmaterial. Till detta kommer Elinstallatörer i Långshyttan, Snösvedens rörtjänst och ME Plåtkonstruktioner som alla har bidragit i stort och smått. För att inte tala om Helikopter Brand Design i Falun som tagit fram logga, förpackning och hemsida och JIGA Design som dekorerat våra bageriväggar med gigantiska mönster av omsorgsfullt rostad plåt. Alla dessa företag ser naturligtvis fördelarna med att ingå i ett koncept som intresserar väldigt många – men framförallt handlar det om stor välvilja och förståelse för den lilla entreprenören med de stora drömmarna.

Den ödmjukhet vi känner inför det massiva stöd vi fått är obeskrivlig. Vi är så otroligt glada och tacksamma, och vi förstår verkligen att resan vi gjort är högst ovanlig och att vi fått uppleva något unikt!

På skyltar i vårt bageri finns namnen på alla de hundratals knäckebrödshjältar som gjorde detta möjligt.

Varmt välkomna att hälsa på!
/Anders

andreas@limeloop.seOm oss