skedvi-brod-bageri

Stora Skedvi Mejeri

TILLVERKNING AV MJÖLK, OST OCH GLASS

Den fina gamla fabriken där vi huserar byggdes 1941 som mejeri för bygden. Efter många år som bageri har nu cirkeln slutits. Nu ystas det igen i vår fabrik. Glassen snurras och glasflaskorna fylls med mjölk direkt från kylen, samtidigt som sortimentet av ost växer och nya glassmaker testas.
Det är närproducerat och hållbart - och vi gläds åt att cirkeln är sluten. I fabriken finns ett mejeri igen. Vi är tillbaka där det började - med sikte mot det nya!

MEJERSKAN PERNILLA

Mejeriet som finns en trappa ner, Stora Skedvi Mejeri, drivs av Pernilla som är vår tidigare kollega. Hon har en bakgrund med jobb på bondgård, och mjölka kor var något hon gjorde dagligen. Där och då växte intresset för mjölken och drömmen om att bli mejerska, eller mejerist om man så vill. Det brinnande intresset och nyfikenheten till att testa nytt, gör att sortimentet växer. Kärleken till trädgården och naturen, där hon hittar smaksättningar till både ost och glass, bidrar till spännande och naturliga smaker.

MJÖLK PÅ GLASFLASKA

I saluhallen möts du av kylen med mjölk som pastöriserats en trappa ner. Här kan du fylla ditt eget kärl eller köpa en glasflaska, som du kan återanvända nästa gång. Vi var först i Dalarna med att erbjuda mjölk på det sättet, och det är många som numera kommer tillbaka varje vecka för påfyllning. Med en fetthalt på sisådär 4,5% törs vi lova att den är den bästa tänkbara för goda pannkakor eller bullar.

Mjölken hämtas från Fredrikslunds Gård som ligger en knapp kilometer härifrån. Där på gården råder behagligt lugn. En eller ett par gånger i veckan rullar traktorn över för att fylla tanken med mjölk. Det är närproducerat, precis som vi vill ha det.

skedvi_brod_mejeri_glass

Pernilla Hessman, mejerska.