Lager1
start1
start4
start3
previous arrow
next arrow

KNÄCKEBRÖDSBAGERIET

Vår knäckebrödshistoria

Vårt bröd är fortsättningen på en god tradition. När vi bakar Skedvi Bröd för hand i vedeldade ugnar tar vi nämligen vid där våra föregångare slutade. Här byn Stora Skedvi i Dalarna bakades under många decennier rikets kanske mest legendariska knäckebröd. Vi får ofta barndomsminnen från förr berättade för oss, från knäckebrödsälskare som minns bageriet och det anrika brödet.

Vår föregångare drev bageriet vidare på samma gamla hantverksmässiga sätt fram till 2013. Sen gick det som det gick. Bageriet i byn lades ner. Sällan har väl uttrycket ”den enes bröd - den andres död” legat så nära till hands.

Dråpslaget

Det var förstås en sorgens dag i bygden när dråpslaget kom. Beskedet om att den hantverksmässiga produktionen av det så älskade knäckebrödet skulle läggas ner, slog ner som en bomb. Hantverket skulle försvinna och 31 skickliga bagare bli utan jobb. Det skulle inte längre gräddas i vedeldade ugnar av levande människor, utan i elugnar på annan ort.

Men knäckebröd berör! Beslutet rörde upp känslor, inte bara i bygden utan även ute i landet. I huvudstaden startades en grupp på Facebook för att rädda det handgräddade knäckebrödet, och på kort tid fick den flera tusen följare. Stora Skedvi är dessutom en bygd med stort engagemang och entreprenörskap. Då slutar inte en historia på det här sättet.

Drömmen om ett nytt bageri

Stärkta av uppslutningen och stödet, fick de båda entreprenörerna Anders Åkerberg och Malin Floridan, kraften och hoppet tillbaka om att verksamheten i fabriken skulle kunna leva upp igen. De ville göra allt för att bevara hantverket - och det skulle leva vidare i Stora Skedvi. Efter många om och men, fick de köpa fabriken, men det som fanns att ta över var en tom fabrik, ett skal där ugnarna var slagna i spillror, utrivna och slängda i containrar. Det var bara att börja från början.
Efter sömnlösa nätter och mycket huvudbry föddes idén om att starta en Crowdfunding. Sagt och gjort! En sån uppslutning det blev! 733 privatpersoner skänkte små och stora summor till projektet. Hoppet tändes om att kunna bygga upp nya ugnar i fabriken i Stora Skedvi, där knäckebröd gräddats i vedeldade ugnar sen 50-talet.

Engagemanget var som sagt stort från knäckebrödsälskare runtom i landet, men inte nog med det! Flera företag ville vara med och bygga upp bageriet på nytt. Snyggt skulle det dessutom göras! Med både byggnadsmaterial, mantimmar, kunskap och känsla, bidrog flera företag till att det blev möjligt.

Återuppbyggnaden var ett faktum. Samma företag som hade fått i uppdrag att riva ut de tidigare ugnarna, fick nu uppdraget att bygga upp dem på nytt. Tänk så det kan bli! Vårt vackra bageri började ta sin form.

Drömmen blir verklighet

Crowdfundingprojektet var en del av finansieringen, men fler lösningar behövdes och det nystartade företaget Skedvi Bröd sökte flera delägare. Några som hörde av sig ville modernisera, andra hade lösningar på det hela som inte alls stämde med företagets filosofi. Man tackade vänligt men bestämt nej till flera som ville vara med och finansiera - men även styra och ställa.
Men så ringde telefonen en vacker dag. Det var Benny. Benny Andersson närmare bestämt, en av de största i musikvärlden och tidigare en fjärdedel i ABBA. Han hade hört talas om vad som hade hänt med knäckebrödet som han hade ätit sen barnsben. Nu ville han bidra till att bevara hantverket. Det såg ljust ut för Skedvi Bröd.

Med råg i ryggen och ekonomiskt stöd från ytterligare några engagerade finansiärer, så kunde flera av bagarna från förr återanställas. De som har en ovärderlig erfarenhet och fingertoppskänsla för handgräddat knäckebröd! När de nu äntligen var tillbaka, kunde ugnarna och uppslagsmaskinen testköras. Allt fungerade var för sig. Men nåt riktigt bröd hade ännu inte producerats.

Invigningen

Men som så ofta - under press jobbar man ännu bättre! Ett datum sattes för invigning av bageriet. Detta basunerades ut högljutt, liksom att ”folket skulle få sitt efterlängtade bröd till jul”. Alla i fabriken slet som djur och några veckor senare bakades den första degen ut till färdiga kakor som kunde paketeras. Alla inblandade hade tillsammans lyckats med det omöjliga! Dessutom till största delen med leende!

Invigningen av Skedvi Bröd gick av stapeln den 4 december 2014. Bageriet gästades av Benny Andersson som symboliskt gräddade den första kakan och självklart bjöd på musik. Flera musiker från trakten stämde in och omkring 3000 besökare lockades till fabriken under invigningshelgen. Bröd bakades och packades i rasande takt och knäckebrödsälskare köade för att få köpa under den närmaste tiden som följde.

Mot alla odds hade ett nytt knäckebröd sett sitt ljus och flera av bagarna hade återanställts!

Nu gräddas knäckebrödet igen...

Nu gräddas knäckebröd igen här i Stora Skedvi. Men ska vi vara ärliga - och det ska vi ju - så var det där allra första brödet, det som vi hastade fram till invigningen, inte det allra bästa. Det var betydligt hårdare än det vi bakar idag - men det blev klart till invigningen! På vägen har vi lärt oss mer - och nu tycker vi och många med oss att, det är världens godaste knäckebröd! Cirkeln är sluten och hantverket bevarat!

Om den här historien kan du läsa mer utförligt i boken Historien om Skedvi Bröd, skriven av Malin Floridan, en av de båda som grundade Skedvi Bröd. Boken kan du köpa här hos oss i saluhallen och på Delitea.