skedvi-brod-bageri

KNÄCKEBRÖDSBAGERIET

Hållbarhet på
Skedvi Bröd-vis

Hållbarhet är ett av våra ledord. Det är sen gammalt, så att säga. Vårt bröd har inga tillsatser och svinnet i samband med bakningen är nästintill noll och intet. Degen som stansas bort runt kakorna går i retur. Kakorna som inte håller måttet för att packas i paket, bryts i bitar och säljs i kartong som Bitbröd. Mjölresterna körs iväg till ett lantbruk i byn som djurfoder till gårdens ungdjur. Det är ett litet bidrag i det stora hela, men ger ungdjuren råg i ryggen, säger bonden med glimt i ögat.

Brödet som blivit för bränt eller gått sönder sorterar vi för sig. Det blir ”spritbröd”.

En förutsättning för vår bakning är förstås elden och därmed också veden, som är massaved från skogar i våra trakter. De vedeldade ugnarna bidrar också till att värma upp resten av fabriken. Sedan flera år har visionen funnits om att även kunna ta vara på spillvärmen från ugnarna. Där föddes också drömmen om ett växthus i anslutning till fabriken. Sedan några år är det på plats. I framtiden hoppas vi kunna använda den överblivna värmen från ugnarna i bageriet till värme i växthuset och därmed förlänga säsongen. Vi gillar den tanken på återbruk. Det är hållbarhet på Skedvi Bröd-vis.

skedvi_brod_bit

Brödet som blivit för bränt eller gått sönder sorterar vi för sig och det blir ”spritbröd”.

Skedvi_Brod_Akvavit_Lagrad