skedvi-brod-bageri
bonde1
previous arrow
next arrow

SALUHALLEN

Våra bönder och leverantörer

Vår ambition är att erbjuda dig bästa tänkbara kvalitet. Här i saluhallen finns varor från en hel hoper fina leverantörer. Många har sin verksamhet i våra krokar och andra finns lite längre bort. ”Våra” bönder är det viktigaste vi har - här får du träffa några.

Forsa Gård

På Forsa Gård ägnar sig familjen Engvall åt uppfödning av KRAV-grisar. Här får grisarna beta fritt i hagen hela sommaren och kultingarna föds på BB-avdelningen där de sedan tillbringar 10 dagar med sin mamma innan de får följa med henne ut i gröngräset. På Forsa Gård finns massor att lära för den som värdesätter god djurhållning.

Pollacks Gård

I den lilla byn Ljusterängarna en bit härifrån på andra sidan Dalälven, ligger Pollacks Gård. Här föder Marie och Mats upp ekologiska Aberdeen Angus-djur som slaktas, styckas och hängmöras i byns slakteri. I saluhallen finns allehanda styckdetaljer, fryst och emellanåt färsk färs och frysta hamburgare med kött härifrån.

Roslunds Potatis

Nirsgården ligger vackert till vid Dalälven här i Stora Skedvi och ägs av familjen Roslund sedan 1948. Här odlas spannmål, potatis och vall. Potatisen är huvudgrödan, odlingarna är miljöcertifierade enligt Svenskt Sigill och 1/3 är ekologisk odling. Härifrån levereras den fantastiska knölen till oss på Skedvi Bröd. Den kan inhandlas i saluhallen och avnjutas i olika form i restaurangen.

Fredrikslunds Gård

Mjölken som säljs här i saluhallen och serveras i restaurangen, hämtas från Fredrikslunds Gård som ligger en knapp kilometer härifrån. Där på gården, som drivs av Emma och Samuel, råder lugn och ro, precis så som man vill ha det. Som med övriga bönder i trakten så är vårt samarbete både viktigt och nära. En eller ett par gånger i veckan rullar traktorn den korta biten över till oss för att fylla tanken i mejeriet med mjölk. Det är närproducerat, precis som vi vill ha det. Samma mjölk används förstås också både i mejeriet, restaurangen och i saluhallen.

Catharinas Sprätthönseri

I Stora Skedvi finns också Catharinas Sprätthönseri som levererar äggen till oss i saluhallen och restaurangen. Det ägs av Björn som också driver slakteriet här i byn. Det här hönseriet är det enda i Dalarna som producerar ekologiska KRAV-ägg. Hönsrasen är Bovans Robust och som sig bör så går de fritt i hönshuset. Sommartid och när vädret tillåter under vintertid, har de möjlighet att vistas ute. Det är närproducerat precis som vi vill ha det. Han kan sina höns, Björn, men på den ständigt återkommande frågan har inte ens han något svar; Vad var det som kom först, hönan eller ägget?

bonde_s1

Björn ägare av slakteriet i Stora Skedvi, han driver även Catharinas Sprätthönseri.