KNÄCKEBRÖDSBAGERIET
Vårt hantverk
ett stycke svenskt kulturarv
Våra bagare har tillsammans flera hundra års erfarenhet av knäckebrödsbaket. Mjölet yr när bagarna svingar sina brödspadar och hanterar femton kakor i taget i ugnarna. De har en fingertoppskänsla som bara många år i bagaryrket kan ge.
Elden
Att hantera elden är en stor del av hantverket. Den lever sitt eget liv och ger knäckebrödet dess unika smaker. För varje bakdag brinner elden på nytt. Ett par minuter i de heta ugnarna är tillräckligt - och ingen kaka blir exakt den andra lik.
Sortering och paketering
Efter gräddningen torkas brödet i ett par dygn innan varje kaka synas och sorteras, också det för hand. Vissa föredrar smaken i de ljusare kakorna, de packas i de gula paketen, Originalet. Andra föredrar de mörkare gräddade, som packas i de blå, Extragräddat. Det finns förstås ingen knivskarp gräns däremellan. Det blir som det blir när det är hantverk.
I varje paket packas, med varsamma händer, fem kakor - och en gnutta kärlek.
Vi brinner för att grädda knäckebröd i vedeldade ugnar, precis som det gjordes förr i tiden. Med stolthet och kärlek ser vi till att hantverket lever vidare.
Efter gräddningen ska brödet torka. Bagar-Joel ser till att brödet kommer in i torkrummet.
Bagar-Carina synar och sorterar varje brödkaka. De mörkare i en hög och de ljusare i en.