skedvi-brod-bageri

KNÄCKEBRÖDSBAGERIET

Knäckebröd - på bordet från vardag till fest

Knäckebröd har gått från något som förr ansågs vara en fattigmansprodukt, till att numera serveras till både vardag och fest. Idag serveras vårt knäckebröd i både slott och koja, och vi är stolta över att numera vara Kungliga Hovleverantörer av handgräddat knäckebröd.

Vårt knäckebröd

Vårt knäckebröd finns idag i tre olika varianter; Originalet, Extragräddat samt Surdeg och Korn.

I själva verket är knäckebrödet i de gula och de blå paketen i grunden samma sort. Elden, bagarna och en del andra omständigheter, påverkar slutresultatet, om det blir ett ljusare eller ett mörkare gräddat bröd. Det blir som det blir när det är hantverk. Vissa föredrar de något mildare tonerna och knaprigheten i det ljusare brödet. Andra föredrar det mörkare som blir något sprödare och får tydligare smak av de rostade tonerna. Brödet sorteras och de ljusare kakorna packas i de gula paketen, Originalet. De mörkare kakorna packas i de blå, Extragräddat.

När du en gång har provat, törs vi lova att du är förälskad!

Råvarorna

Vi använder av oss svenska råvaror i våra produkter, som alla har få ingredienser. Fullkornsrågen och de andra spannmålen kommer från Lantmännen och jästen från Jästbolaget. Båda två är svenska företag med lång tradition inom sina områden i livsmedelsbranschen. Även saltet levereras från Jästbolaget och produceras i Danmark. Det är förstås en självklarhet att företagen vi samarbetar med är livsmedelscertifierade.

Förutom det tillsätts friskt dalavatten från en rullstensås bara några kilometer härifrån bageriet. Varje år genomgår det flera tester för att det ska vara godkänt inom livsmedelsindustrin.

För vår del är det en förutsättning att mjölet mals på ett sånt sätt att det funkar för vårt sätt att producera. Vår uppslagsmaskin, den som gör kakorna av degen, är en riktigt krävande ”mackapär”. Vi har provat flera olika sorters mjöl från flera olika producenter och kvarnar, som inte funkat. Det har lett till långa avbrott och stopp i produktionen, och vårt knäckebröd har i slutänden dessutom fått en sämre kvalitet.

Vår dröm och vår målsättning är att vi ska kunna baka på råg som både odlats och malts i vårt närområde. Där är vi inte idag, men vi jobbar definitivt vidare på att det ska kunna bli på det sättet!

Skedvi Bröd Originalet

Av fyra enkla ingredienser, rågmjöl, vatten, jäst och salt, bakas vårt rågmjölsknäckebröd, enligt ett gammalt beprövat recept. Det är ett tunt, lätt och knaprigt knäckebröd, med en sällsynt fyllighet och lätt rostade toner. 

NÄRINGSDEKLARATION
Skedvi Bröd Originalet, (PDF)
KÖP ONLINE

sb_Original

Skedvi Bröd Extragräddat

Kakorna som fått lite mer av hettan i ugnarna får en mörkare gräddningsgrad. Här träder de rostade tonerna fram ännu tydligare och brödet blir ofta sprödare. Lite mer smak alltså, som så många älskar. De sorteras för sig och blir till knäckebrödet ”Extragräddat”. I grunden är det samma deg och gräddningssätt som Originalet.

NÄRINGSDEKLARATION
Skedvi Bröd Extragräddat, (PDF)
KÖP ONLINE

SB_Extra_graddat

Surdeg och Korn

Vårt knäckebröd Surdeg och Korn är ett sprödare bröd med en karakteristiskt syrlig och härligt kulinarisk smak. De halvmåneformade paketen uppskattas av många och har blivit en knäckebrödsfavorit att lägga till föregångarna Originalet och Extragräddat.

NÄRINGSDEKLARATION
Skedvi Bröd Surdeg & korn, (PDF)
KÖP ONLINE

SB_Surdeg

Qvartingen

Vårt rågmjölsknäckebröd finns nu i en liten praktisk kartong, perfekt i presentlådan, till de mindre hushållen eller som provapå-förpackning. Vi kallar den QVARTINGEN eftersom den innehåller 7 st kvartsbitar (170g) av vårt rågmjölsknäckebröd. Förpackningarna säljs i utvalda delikatessbutiker och i saluhallen här på Skedvi Bröd.

SB_Qvarting_AB

Bitbröd

Kakorna som inte håller måttet för att packas i paket, bryts i bitar och säljs i kartong som Bitbröd. Kanhända har någon del gått sönder, blivit för bränd eller dubbelvikt. Den delen bryts bort och läggs i lådan för ”spritbröd”. Resten av kakan bryts i mindre delar och säljs i kartong som Bitbröd.

Så lite svinn som möjligt, det är viktigt, tycker vi!

SB_Bitbrod

Bitbröd 4,4kg + 2,2 kg

Det här knäckebrödet sorteras inte, istället får du en salig blandning av ljusare och och mer gräddat rågmjölsknäckebröd som säljs i rejäla kartonger om 2,2kg alt 4,4kg.

NÄRINGSDEKLARATION
Skedvi Bröd Bitbröd 2,2 kg alt 4,4 kg, (PDF)
KÖP ONLINE 4,4kg
KÖP ONLINE 2,2kg

SB_Bitbrod

Bitbröd 2,2 kg Surdeg och Korn

Här får du som gillar smaken av surdeg ditt lystmäte. Surdeg och Korn i kartong om 2,2kg, i bitar perfekta att göra din knäckemacka av. Bitbröd Surdeg och Korn säljs i saluhallen här på Skedvi Bröd.

SB_Bitbrod
skedvi-brod-gradda

Bagar-Leif och kollegorna hanterar brödet med en fingertoppskänsla som bara många år i yrket kan ge.

Skedvi Bröd Akvavit

BÖRJAN PÅ EN NY TRADITION!

Ett smakrikt brännvin, destillerat av Tevsjö Destilleri i Hälsingland och tillverkat på handgräddat knäckebröd från Dalarna.

Knäckeresterna från bageriet har tagits tillvara och omsorgsfullt förvandlats till denna akvavit. Allt för att inte en enda knäckebrödsmula ska gå till spillo.

Akvaviten finns i två sorter och
kan beställas på Systembolaget: